اصطلاحات انبارداری

اصطلاحات انبارداری

اصطلاحات انبارداری مناسب افرادی است که وظیفه انبار داری را بر عهده دارند. اصطلاحات انبار داری به انبار دار کمک می کند تا راحت تر بتواند با فضای انبار و کارگران ارتباط برقرار کند. اگر علاقه مند به آشنایی با اصطلاحات انبار داری هستید در ادامه این مطلب با معرفی کامل آن ها همراه ما باشید.

معرفی اصطلاحات عمومی انبار

اولین کلمه در سیستم انبار داری خود کلمه انبار (  Warehouse)  است. کسی که وظیفه مدیریت انبار را برعهده دارد مدیر انبار (Warehouse Management) است که باید موجودی انبار و کلیه فرایند های مربوط به آن را چک کند. فعالیت های مهم انبار شامل رسید، چیدمان کالا ها، انباشت، خروجی و .. نیز می باشد. مدیریت انبار برای چک کردن کنترل موجودی دقیق کالا ها نیاز به انبار گردانی  (Stock Taking)دارد. البته باید بدانید که انبار گردانی تنها شامل چک کردن موجودی های انبار نمی شود بلکه لازم است موجودی های انبار با موجودی های محصولات ثبت شده در سیستم نیز چک شود.

اصطلاحات انبارداری

سایر اصطلاحات انبارداری:

موجودی (inventory): در انبار محصولات تولید شده ای که در انتظار فروش هستند نگهداری می شوند. بنابراین ممکن است روزانه تعدادی از کالاهای درون انبار از آن خارج شده و به دست مشتری برسند. بنابراین درج موجودی کالا های انبار از اهمیت بالایی برخوردار است. البته با توجه به متنوع بودن محصولات درون انبار چک کردن موجودی ها نیز روند متفاوتی دارد. بنابراین برای چک کردن موجودی ها نیاز است که محصولات تولید شده، محصولات در حال ساخت، محصولات نهایی شده و موجودی امانی را بدست بیاورید.

رسید کالا(recive): اولین مرحله بعد از رسیدن کالا به انبار بازرسی آن توسط مسئولان است. پس از مرحله بازرسی و درست بودن کالا مسئولان باید رسیدی برای کالا صادر کنند.

انباشت(storage): پس از تایید شدن کالا ها و وارد شدن به انبار نیاز است که مرحله انباشت صورت بگیرد. انباشت کردن به همان مرحله چیدمان کالا ها گفته می شود. چیدمان کالا بسیار مهم است و باید طبق روش های اصولی و نظر انبار دار انجام شود. چرا که اگر چیدمان اصولی نباشد نحوه دسترسی به کالا ها بسیار سخت خواهد شد. برای چیدمان بهتر و سریع تر کالا ها در انبار نیازمند قفسه ریلی انبار خواهید بود. دژپاد صنعت بایگان انواع قفسه بندی های مناسب انبار را تولید می کند می توانید به سایت معتبر دژپاد صنعت بایگان مراجعه کرده و محصولات آن را مشاهده کنید.

بسته بندی (packing): مهم ترین مرحله بعد از خرید محصولات انبار بسته بندی و آماده سازی آن ها برای ارسال به مشتری نیز می باشد.

خروج از انبار(shipping): آخرین مرحله قبل از ارسال کالا ها برای مشتری خروج آن ها از انبار است. برای خروج کالا از انبار نیاز به حمل و نقل آن ها نیز می باشد. سپس باید آن ها را مرتب کرده و بارگیری را انجام داد. یکی از مهم ترین مسائل بعد از خروج کالا حفظ ایمنی محصولات نیز می باشد.

گزارش کاردکس (cardex report): کاردکس گزارشی است که اطلاعات تعداد کالاها و تاریخ و ورود و خروج هر محصول را در آن درج می کنند.

اقلام با مصرف کم (slow moving item): اقلام مصرف کم نرخ ورود و خروج پایینی دارند.

اقلام با مصرف بالا (fast moving item): نرخ ورود و خروج یک سری کالا ها در انبار زیاد است بنابراین به آن اقلام با مصرف بالا گفته می شد.

اصطلاحات انبارداری

آشنایی با اصلاحات تخصصی انبار

  • زنجیره تامین(supply chain):

به طور کلی به عملیاتی که برای تامین کالا برای مشتری انجام می شود زنجیره تامین نیز گفته می شود. مراحل تامین کالا برای مشتری شامل: دریافت کالا در انبار، چیدمان یا انباشت، بسته بندی و بارگیری و ارسال برای مشتری می شود. اگر بخواهید زنجیره تامین را به صورت کامل بررسی کنید مراحل متفاوت خواهد بود.

  • زنجیره تامین کالا در انبار:

تولید کالا در کارخانه، انتقال به انبار، تحویل نهایی به مشتری

  • سیستم مدیریت انبار(wms):

مدیریت انبار با استفاده از نرم افزار ها را سیستم مدیریت انبار wms می گویند.

  • لجستیک(logistic):

به فرایند های جمع آوری، ذخیره سازی، انتقال کالا از نقطه مبدا به مقصد لجستیک گفته می شود.

  • 3pl:

دارای مفهوم لجستیک شخص ثالث می باشد. 3pl به معنی استفاده تجاری یک شرکت در خارج از کشور برای مدیریت گروهی انبار ها می باشد.

  • سری ساخت(batch number):

برای رهگیری دقیق تر محصولات از سری ساخت یا کد رهگیری برای آن ها استفاده می کنند. سری ساخت شامل اعداد و حروف می باشد.

  • مرکز پردازش یا مرکز توزیع(Distributtion center):

مرکز پردازش به محلی گفته می شود که کالا ها را جمع آوری می کنند تا کار های حمل و نقل آن ها انجام شود و برای مشتری ارسال شوند. در بسیاری از انبار ها یک مرکز توزیع وجود دارد. مرکز توزیع وظیفه چیدمان، بسته بندی همچنین تحویل اصولی کالا ها را بر عهده دارد.

  • کراس داک (Cross docking):

کراس داک (انبار عبوری) به مکانی گفته می شود که کالاها بعد از تولید سریعا بسته بندی شده و چیدمان می شوند تا برای مشتری ها ارسال شوند. بنابراین در انبار عبوری به هیچ عنوان کالا ها در انبار برای مدت زیادی باقی نخواهند ماند و ذخیره نمی شوند. شرکت های بزرگی مانند آمازرون به دلیل فروش بالا از  روش کراس داک استفاده می کنند.

  • بارکد (Barcode):

بار کد نیز یک روش نوین برای انتقال الکترونیکی داده ها است. در این روش اطلاعات محصول با استفاده از امواج نوری علامت گذاری شده و سپس در صورت نیاز با استفاده از دستگاهی خاص شناسایی می شوند.

  • فایفو (Fifo):

یکی از استراتژی های مناسب برای مدیریت موجودی فایفو است. این استراتژی به گونه ای چیدمان انبار را در نظر می گیرد که اولین کالایی که وارد انبار می شود نیز اولین کالایی است که قرار است از انبار خارج شود. بیشترین استفاده از روش فیفو در انبار های مواد غذایی دیده شده است.

  • ففو (Fefo):

در روش ففو به تاریخ انقضا بسیار اهمیت داده می شود و لازم است که کالایی که تاریخ انقضا آن نزدیک تر است در اولویت خروج از انبار باشد.

 

اصطلاحات انبارداری

0 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *